#matcha, #rețete

Clătite Souffle Japoneze cu Matcha 抹茶スフレパンケーキ

Clătite Souffle Japoneze cu Matcha 抹茶スフレパンケーキ

Japonezii chiar duc clătitele la un alt nivel. Gândiți-vă la niște nori pufoși ca de bumbac care se topesc în gură! Poate cunoști varianta clătitelor americane, însă cele japoneze tip souffle (ス フ レ パ ン ー キ) sunt extra pufoase, aerisite, delicate, care par probabil prea fanteziste pentru obișnuitul mic-dejun săptămânal, dar imposibil de rezistat în a le prepara în weekenduri.


Aceste pernițe moi trebuie obligatoriu încercate. Nu poți rata sunetul acela foșneț când le tai. 😄


Vezi mai jos cum se prepară aceste minunății:


Super pufoase și aerate, aceste Clătite Souffle Japoneze (抹茶スフレパンケーキ) sunt atât de moi încât ai impresia că mănânci nori de vată-pe-băț. Sunt cele mai bune făcute cu matcha și servite cu niște zmeură proaspătă pe lângă!Mania clătitelor în Japonia:


Clătitele sunt printre cele mai bune deserturi. Cea mai fericită mâncare gătită rapid. Sunt sigură că aveți multe amintiri vesele în care vă trezeați dimineața și vă uitați la grămada de clătite din farfurie pregătită de ai voștri. Și acum ca adult sunteți probabil ca și mine, căutând mereu și încercând diferite rețete de clătite. Călătoria spre clătita perfectă.


În Japonia, chiar și cele mai simple dintre alimentele de confort precum clătitele sunt luate foarte în serios. În ultimii ani, magazinele de patiserie și cafenelele din Japonia au fost într-o cursă acerbă pentru a face cea mai pufoasă, cea mai moale clătită. Și până în 2016, nebunia de clătite din Japonia a fost în plină desfășurare, cu magazine de clătite deschise în toată țara concurând pentru titlul de cea mai bună clătită Souffle.

Noi nu am avut norocul să creștem cu tipul acesta de cafenele/patiserii ca să ne bucurăm de așa clătite delicioase, însă nu e nimic! Poți face chiar azi o porție cu matcha.


Ce sunt clătitele pufoase japoneze tip souffle?


Ingredientele pentru clătitele Souffle sunt similare cu clătitele obișnuite, deci ce le face diferite? Ce face clătitele Souffle atât de moi și pufoase?


E vorba despre ouă. Gălbenușurile de ou și albusurile se separă, iar albușurile se bat pentru a face din ele spumă. La fel ca și cum ai face frișcă naturală. Albusurile de ou sunt batute până când spumă stă dreaptă pe tel și nu cade, nu mai este lichidă, apoi se amestecă se amestecă foarte încet cu restul aluatului. Clătitele de acest tip sunt mai pufoase, deoarece bulele de aer își mențin forma în interiorul aluatului. Drept urmare, clătitele sunt super aerisite, precum un sufleu. Când tăiați clătitele, puteți auzi până și sunetul bulelor de aer care scapă!5 sfaturi importante pentru a face clătitele pufoase japoneze perfecte:


1. Bate albușurile (spuma) corect.


E nevoie de multă practică pentru a face spuma perfectă, mai ales dacă folosești telul de mână ca să bați spuma. Spuma trebuie bătuta la început mai încet, treptat schimbând viteza înspre mare. Albușurile trebuie să fie cât mai reci și proaspete.


2. Preîncălzește tigaia pe cea mai joasă setare pentru mai mult timp.


Chiar și felul în care este încălzită tigaia este crucial pentru ca clătitele să se gătească în același timp. Trebuie să preîncălzești tigaia la cel mai mic foc pentru a ajuta la prevenirea punctelor fierbinți (într-o parte a tigăii este căldură scăzută, iar în altă parte este prea fierbinte). În acest fel, vei avea un control complet asupra timpului de gătit și a rezultatului final.


3. Clătita trebuie clădită treptat.


Cheia pentru a face clătite înalte este să adaugi după ceva timp o grămadă nouă de aluat peste clătita deja aflată în tigaie.


4. Gătește-le lent, acoperite cu capac și la foc mic.


Spre deosebire de clătitele obișnuite, va trebui să gătești aceste clătite japoneze groase și pufoase pentru mai mult timp. Dacă focul este mai mare, clătitele pot părea gata, însă interiorul va fi prea crud. Prin urmare, este necesară o gătire constantă lentă la foc mic. Pentru a bloca căldura și umiditatea din interiorul tavii, acoperă clătitele cu un capac.


5. Adăugă apă în tigaie pentru a crea un pic de abur.


Am mai încercat să prepar acest desert fără să adaug apă în tigaie și diferența poate fi substanțială. Pune câte o lingură de apă în spațiile goale pe lângă clătite pentru a crea abur. Clătitele se vor coace mai bine pe interior și vor fi mai fragede și pufoase.


Poți servi aceste clătite souffle la fel cum faci cu cele obișnuite. Gemul, fructele, crema de alune sau zahărul pudră merg de minune pe lângă ele.🥞 6 porții


Ingrediente:


 • 2 ouă mari
 • 22 ml lapte integral
 • 1 strop extract de vanilie
 • 30-34 g făină (de cozonac sau tip 000)
 • 2 g praf de copt
 • 1 linguriță de matcha Matchacha
 • 25 g zahăr
 • 1 linguriță ulei de floarea-soarelui (pentru a unge tigaia)
 • 3-6 linguri de apă (pentru a crea abur)


Toppinguri: fructe, gem, zahăr pudră, matcha, cremă de ciocolată sau de alune, etc.


Instrucțiuni:


 1. Pune deoparte toate ingredientele. Vei avea nevoie de o tigaie cu capac mare non-aderentă în care să poți găti 3 clătite deodată.
 2. Separă albușurile de gălbenușuri și pune-le în două boluri de mărime medie. Pune albușurile pentru 15 minute la congelator. Albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și proaspete!
 3. Între timp, toarnă laptele și zahărul peste gălbenușuri și amestecă-le cu ajutorul unui tel până când ai obținut o compoziție cât mai aerată și groasă.
 4. Cerne făina, praful de copt și matcha peste gălbenușuri și amestecă bine totul cam în proporție de 90%. Nu supra-amesteca. Pune-le deoparte
 5. După 15 minute scoate albușurile de la congelator și bate-le cu mixerul, crescând viteza treptat. Când spuma începe să se întărească, adaugă treptat zahărul și bate-o în continuare.
 6. Spuma va deveni lucioasă și fermă. Oprește-te din bătut atunci când aceasta rămâne tare pe paletele mixerului și nu se mai lasă.
 7. Unge tigaia foarte puțin cu ajutorul unui servețel înmuiat ușor în ulei și preîncălzește-o la foc mic cât timp amesteci cele două compoziții.
 8. Ia 1/3 din spumă și încorporeaz-o delicat în crema de gălbenușuri. Amestecă încet, astfel încât să menții compoziția aerată și pufoasă. Continuă să adaugi restuld e spumă treptat și nu amesteca prea tare!
 9. Mai departe, ia aluat (2 linguri pt fiecare clătită) și toarnă-l cu grijă în tigaie. Formează 3 clătite, pune o lingură de apă în jurul lor, apoi pune capacul peste. După 1 minut și jumătate, scoate capacul și mai pune încă 1-2 linguri de aluat peste clătitele deja formate. Trebuie să clădești clătita în sus ca aceasta să fie cât mai înaltă.
 10. Pune din nou o lingură de apă în jurul clătitelor, acoperă-le cu capacul și lasă-le la copt timp de 6-7 minute la foc mic.
 11. După ce au trecut cele 6 minute întoarce fiecare clătită CU GRIJĂ pe cealaltă parte cu ajutorul unei spatule. Pune o lingură de apă în spațiile goale din jurul clătitelor și acoperă-le cu capacul. Gătește-le pentru 5 minute, iar apoi ar trebui să fie gata.
 12. Ia de pe foc clătitele atunci când s-au maronit ușor și sau semne că sunt coapte.
 13. Repetă procesul cu aluatul rămas.
 14. Servește clătitele cu gem, fructe, matcha sau orice alt topping dorești.
 15. Poftă bună! 🥰
Ai făcut această rețetă? Fă-i o poză, dă-i share pe Instagram cu hashtagul #matchachaRo și dă-ne tag @matchacharo ca să apari cu ea la noi în feed. 🍵👩‍🍳


Încearcă și altă rețetă cu matcha: