#matcha, #articole

Matcha și lupta împotriva cancerului de sân

Matcha și lupta împotriva cancerului de sân


Printre toate discuțiile despre beneficiile consumului de ceai verde în ultimii ani, sunt mai multe afirmații că un compus chimic găsit în ceaiul verde, anume galatul de epigalocatechină (EGCG), poate fi o armă puternică împotriva cancerului de sân. Rata scăzută a cancerului de sân (și a altor tipuri de cancer) în regiunile în care oamenii beau cantități mari de ceai verde este ceea ce i-a determinat pe cercetători să înceapă să examineze această corelație.


Înainte de a-ți pune orbește toată încrederea într-o cană de ceai, este important să cunoști și partea științifică - ce se știe cu adevărat până acum și unde este nevoie de mai multă cercetare.


Ceaiul verde este preparat din frunzele Camellia sinensis, o plantă originară din anumite părți din Asia. Din această plantă se produc și ceaiurile albe, oolong și negre și fiecare tip reprezintă o etapă progresivă în dezvoltarea frunzelor. Verdele vine după alb și pare a fi stadiul în care anumiți compuși sunt la concentrațiile lor cele mai mari.


Șansele mai scăzute de a face cancer cu ajutorul ceaiului matcha


Potentele catechine care combat cancerul sunt regăsite doar în ceaiul verde:


Matcha este o pulbere fină de ceai verde măcinată încet la moară din piatră și a fost adesea aclamată ca un „aliment minune” care conține proprietăți uluitoare pentru tratarea și prevenirea bolilor. Ceaiul Matcha este o superputere antioxidantă cu 137x mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde preparat obișnuit (adică infuzat în apă fierbinte).


Când bei matcha tu inghiți defapt întreaga frunză și primești 100% din beneficiile sale nutriționale. Acesta se omogenizează cu ajutorul unui tel de bambus în apă fierbinte, aproximativ 1 g per 60-70 ml apă fierbinte, depinzând de cât de concentrat vrei să îl faci.


Evaluarea ORAC al ceaiului matcha este exponențial mai mare decât alor alte alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi afinele și spanacul. USDA recomandă 5000 de unități ORAC (o măsurare a potenței antioxidante) pe zi. O porție de matcha (2g sau 2 căni pe zi de câte 1g) conține 2400 de unități ORAC pline cu fibre și fără zahăr. Antioxidanții și în special catechinele de ceai verde pot juca un rol important în prevenirea bolilor și vindecarea organismului. Se speculează că șansele de a face cancer scad considerabil dacă tu consumi ceai matcha în mod regulat.Matcha este o pudră obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde și a fost adesea aclamată ca un „aliment minune” care conține proprietăți pentru tratarea și prevenirea bolilor.


Oamenii de știință de la Universitatea din Salford au folosit celule stem cu cancer de sân pentru a testa ceaiul verde Matcha și eficacitatea lui.


Cercetătorii au testat ceaiul verde Matcha pe celulele stem pentru cancerul de sân pentru a descoperi dacă întradevăr acesta ucide cancerul. Echipa de la Centrul de Cercetare Biomedicală din cadrul universității a folosit fenotiparea metabolică pe liniile celulare ale cancerului de sân.


Ei au descoperit că Matcha „a mutat celulele canceroase către o stare metabolică pasivă”, stopând răspândirea lor la o concentrație scăzută (0,2 mg pe ml). Echipa a descoperit, de asemenea, că semnalizarea celulară care promovează celulele stem ale cancerului au fost afectate de Matcha prin modificarea semnalelor mTOR și a slăbirii componentelor ribozomului 40S.


Această acțiune a însemnat că Matcha ar putea fi utilizat în viitor în locul medicamentelor chimice precum rapamicina, care reduce sensibilitatea celulelor T și a celulelor B, până la Interleukina-2 prin inhibarea mTOR.Profesorul de medicină translațională, Dr. Michael Lisanti a explicat modul în care acest ceai verde matcha are potențial: „Ceaiul verde Matcha este un produs natural utilizat ca supliment alimentar cu un potențial mare pentru o serie de tratamente, însă mecanismul molecular care atestă toate acestea rămâne în mare parte necunoscut. "


„Folosind fenotipizarea metabolică, am descoperit că ceaiul suprimă metabolismul mitocondrial oxidativ - cu alte cuvinte, împiedică celulele să se „alimenteze din nou ” și, prin urmare, acestea devin inactive și mor.


„Efectele asupra celulelor canceroase de sân au fost foarte uluitoare; ingredientele active din Matcha având efect chirurgical în eliminarea anumitor căi de semnalizare.


Rezultatele noastre sunt în concordanță cu ideea că Matcha poate avea un potențial terapeutic semnificativ prin medierea reprogramării metabolice a celulelor canceroase.”


Echipa este specializată în identificarea căilor non-toxice de a ucide celulele canceroase și a descoperit recent că Bergamot, un ingredient în ceaiul Earl Grey, ucide celulele canceroase și funcționează ca luptător anti-colesterol.Ei sugerează că ceaiul verde Matcha poate avea un potențial terapeutic „semnificativ”, remediind reprogramarea metabolică a celulelor canceroase.


Cercetarea a fost publicată în revista Aging.


Antioxidanții și radicalii liberi


Reputația de combatere a cancerului a ceaiului verde provine de la polifenoli, substanțe chimice cu magnifice proprietăți antioxidante. Antioxidanții protejează celulele din corpul tău de radicalii liberi, molecule puternic reactive care accelerează daunele cauzate de îmbătrânire sau substanțele chimice din mediu și care pot duce la dezvoltarea cancerului (și a altor boli).


Radicalii liberi pot deteriora țesuturile în multe moduri, unul dintre ele fiind prin deteriorarea directă a ADN-ului. Întrucât deteriorarea ADN-ului (mutații genetice) este ceea ce duce la dezvoltarea cancerului, cercetătorii au acordat o atenție deosebită nutrienților care pot neutraliza radicalii liberi înainte de a cauza daune. Galatul de epigalocatehină sau EGCG este unul dintre polifenolii care se găsesc aproape exclusiv în ceaiul verde.Folosit ca tratament pentru prevenirea canceruluiMulte studii au analizat rolul ceaiului verde în prevenirea cancerului de sân. Nu toate au găsit o asociere între consumul de ceai verde și un risc mai scăzut de cancer la sân, însă unele dintre cele mai mari, cele mai credibile studii da.


În studiul Screening pentru prostată, plămâni, colorectal și ovarian, care a inclus mai mult de 100.000 de oameni, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ceai verde au un risc global mai mic de cancer, cu alte cuvinte, a părut să reducă riscul de cancer. În timp ce unele studii au analizat cantități foarte mari de ceai verde - să zicem consumul a 30 de căni pe zi - acest studiu a analizat persoanele care beau doar o ceașcă de ceai verde zilnic.


Un studiu din 2017 a analizat densitatea sânului la femei, cărora l-i s-a administrat un supliment de EGCG timp de un an. Densitatea mare a sânilor este legată de un risc crescut de cancer la sân. Chiar dacă suplimentul nu a modificat densitatea sânilor la femeile în vârstă, a scăzut-o semnificativ la femeile tinere. Efectul a fost similar cu cel al tamoxifenului, un medicament care este uneori folosit pentru a reduce riscul de cancer la sân la persoanele cu risc ridicat.


Cercetătorii au concluzionat că ar trebui făcute studii suplimentare cu privire la rolul ceaiului verde în reducerea riscului de cancer la sân la femeile tinere.


Folosit în tratarea cancerului la sânAvând în vedere potențialul de prevenire a cancerului de sân, este firesc să ne întrebăm dacă ceaiul verde ar putea încetini și creșterea celulelor canceroase la persoanele care au deja cancer de sân.


Până în prezent, cele mai multe studii au fost făcute pe celulele canceroase de sân în laborator sau la șoareci, dar rezultatele sunt încurajatoare.


Pentru a înțelege creșterea cancerului și modul în care ceaiul verde poate funcționa, este util să vă gândiți la diferitele procese care trebuie să aibă loc pentru ca și cancerul să crească și să se răspândească. Uitându-ne la acești pași separați, cercetătorii au descoperit că:


 • Ceaiul verde pare să inhibe creșterea cancerului. Mai multe studii au descoperit că divizarea celulelor canceroase ale sânului și creșterea dimensiunii unei tumori (într-un vas de laborator sau la șoareci) a fost diminuată de componentele ceaiului verde.


 • S-a constatat că ceaiul verde limitează metastazele la plămâni și ficat, locuri comune pentru răspândirea cancerului de sân, la rozătoarele cu cancer de sân. Deoarece majoritatea deceselor prin cancer de sân sunt cauzate de metastaze (răspândirea celulelor canceroase ale sânului), aceasta este o veste foarte bună.


 • Ceaiul verde poate ajuta la moartea programată (apoptoză) a celulelor canceroase ale sânului. Pentru a înțelege mai bine acest lucru trebuie menționat că celulele normale „comit” apoptoză atunci când se rănesc sau sunt bătrâne. Celulele canceroase au descoperit o metodă de a evita acest proces, practic făcându-se „nemuritoare”, așa că proprietatea ceaiului verde de a le ucide, așa cum ar trebui organismul să facă cu ele, este un pas important.


Cu toate acestea, cercetătorii care au efectuat un studiu din 2019 care a analizat tot consumul de ceai și asocierea acestuia cu cancerul de sân au descoperit că ceaiul verde nu a fost singur în asocierea favorabilă cu supraviețuirea fără progresie a celulelor canceroase. De fapt, singurul soi care nu a fost legat de rezultate favorabile a fost oolong (următoarea fază a dezvoltării Camellia Sinensis după cel verde), deși are alte beneficii asupra sănătății.


Buna nutriție este cea mai sigură cale a femeilor de a preveni cancerul la sânCeaiul matcha îți oferă o mega doză de anticancerigenul EGCg (galat de epigalocatehină)


EGCg, un antioxidant care se găsește doar în ceaiul verde, este catechinul cu cele mai cunoscute proprietăți de combatere a cancerului. EGCg constituie 60% din conținutul de catechine din ceaiul matcha. Ceaiul Matcha conține de 4 ori catechinele de ceai verde obișnuit.


Studii clinice emergente sugerează că antioxidantul EGCg din ceaiul verde matcha poate juca un rol important în prevenirea cancerului. Cercetătorii cred următoarele:


 • Catechinele din ceaiul matcha ajută la distrugerea celulelor canceroase și la stoparea propagării lor.
 • Consumul de ceai verde crește șansa de a supraviețuii cancerului.
 • EGCg - găsit exclusiv în ceaiul verde - inhibă semnficativ tumorileCeaiul Matcha este un mod simplu și ușor de a include puternicul antioxidant EGCg de combatere a cancerului. EGCG se găsește în fructe, legume și nuci în cantități mici, dar este abundent în ceaiurile verzi și super-concentrat în matchaurile de calitate superioară. Este vorba despre catechine, un tip de antioxidanți solubili în apă care se metabolizează rapid. Sunt unele dintre mai mult de 600 de compuși care se regăsesc în matcha care au evoluat de-a lungul timpului pentru a ajuta frunza de ceai să crească, să creeze nutrienți și să se protejeze.


Se asimilează foarte bine în corpul uman, deoarece atât chimia vegetală cât și cea umană este pe bază de oxigen. Catechinele sunt luptători feroce, iar EGCG este cel mai puternic. Ele se blochează pe celulele reactive care provoacă „stresul oxidativ”, în special pe cele care dăunează ADN-ului tău.Ceaiurile variază mult în cantitatea de EGCg pe care le conțin. Într-o mostră de 100 de grame, ceaiurile verzi au în medie 7 grame de EGCg, ceaiurile oolong au o medie de 3,5 grame, în timp ce ceaiurile negre au doar 1 gram. Ceaiurile verzi matcha japoneze conțin, în general, cele mai mari cantități de ECGg.


Terapiile pe bază de EGCg devin din ce în ce mai folosite în medicina modernă, în special în dezvoltarea cancerului de sân și a altor tratamente legate de oncologie. Și, da, ceaiurile verzi precum matcha vor continua să fie un ingredient important în produsele alimentare și cele de larg consum -recent introduse și în spitalele din străinătate.Ceai matcha ca terapie adjuvantă


În aceste studii, ceaiul verde nu a fost folosit ca substitut al tratamentului convențional, ci mai degrabă ca adjuvant la cele mai bune abordări curente. Unii cercetători sugerează că ceaiul verde poate deveni într-o zi parte a unui plan de tratament pentru cancerul de sân.


De importanță pentru multe persoane care sunt tratate pentru cancer de sân este efectul posibil asupra tratamentului pe termen lung - terapia hormonală - pentru cancerul de sân. Noutățile din acest domeniu sunt bune. Câteva studii au descoperit că ceaiul verde a acționat împreună cu medicamentele tamoxifen și raloxifen într-un mod pozitiv.


Cu alte cuvinte, combinația de ceai verde și unul dintre aceste medicamente a funcționat mai bine pentru inhibarea celulelor canceroase de sân pozitive cu estrogen decât medicamentele sau ceaiul verde singur.


De asemenea, studiile sugerează că ceaiul verde nu interferează cu funcția inhibitorilor de aromatază, o altă opțiune de tratament pe termen lung a cancerului de sân. Din fericire, studiile privind atât celulele canceroase ale sânului estrogen receptor de strogen pozitive, cât și cele negative ale au arătat că acest ceai verde matcha are posibile efecte benefice asupra lor.Unele suplimente de vitamine sau minerale pot interfera cu tratamentul, iar acest lucru este valabil și cu adăugările dietetice. Discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru pentru a vă asigura că ceea ce mâncați și luați (ceai verde sau altfel) nu va afecta eficacitatea regimului dumneavoastră.


De ce oamenii care suferă de cancer consumă matcha:


Nu există dovezi reale că ceaiul verde poate ajuta la tratarea cancerului înafară de experimentele în laborator, iar și acestea sunt încă neconcludente și mai multe cercetări trebuie făcute.


Există unele dovezi din studiile timpurii care sugerează că ceaiul verde ar putea reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. În momentul de față, dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a ști acest lucru cu siguranță.De asemenea, persoanele cu cancer beau ceai verde cred că ar putea:


 • spori sistemului imunitar care i-ar putea ajuta să lupte împotriva cancerului
 • îmbunătăți sănătatea, nivelul de energie și bunăstarea
 • scăpa de toxinele din organism
 • da un anumit control asupra cancerului și a tratamentului său
 • trata cancerul dacă alte tratamente convenționale nu funcționează


Mass-media a promovat, de asemenea, ceaiul negru ca fiind anti-cancerigen. Ceaiul negru provine din aceeași plantă ca ceaiul verde, dar ceaiul negru este făcut din frunzele fermentate ale plantei.


Cum să savurezi ceaiul verde matcha


Acum poți să găsești ceai verde matcha fără plumb, toxine, prăjit sau făcut în China, datorită Matchacha - singurul de pe piața din România adus din Japonia care garantează calitate, valoare nutritivă uriașă și beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de ajutoare în lupta împotriva cancerului, există câteva recomandări de urmat.Câteva lucruri de ținut minte:


 • Fii prudent cu privire la ceaiurile verzi în doze sau sticle de pe rafturile magazinelor. Multe dintre ele conțin cantități mari de zahăr. Deoarece zahărul hrănește cancerul și obezitatea crește riscul de cancer, nu este o idee bună să adaugi băuturi zaharoase în dieta ta.


 • Așa-numitele ceaiuri din plante nu sunt ceaiuri adevărate, ceea ce înseamnă că nu provin din planta Camellia sinensis. (Se numesc mai exact infuzii sau tizane.) În timp ce unele infuzii pe bază de plante sunt făcute cu plante medicinale, nu au aceleași efecte asupra sănătății ca ceaiurile adevărate.


 • Asigură-te că prepari ceaiul verde corect. Îl va face să aibă un gust mai bun, dar, mai important, va păstra EGCg astfel încât corpul tău să poată absorbi cantitatea maximă.


 • Ceaiul verde conține cofeină, așa că fii atent la potențialele efecte secundare, cum ar fi palpitațiile inimii și nervozitatea, și ajustați-vă consumul în funcție de nevoie. Sunt disponibile și ceaiuri verzi decofeinizate.


Omite laptele


Dacă de obicei îți adaugi creamer sau lapte de origine animală la ceai, poate dorești să te oprești. Produsele lactate conțin compuși care leagă EGCg și inhibă absorbția. În schimb, adăugarea unui strop de lămâie pare să ducă la o mai bună absorbție (și, prin urmare, la o eficacitate mai mare) a antioxidanțiilor din ceaiul verde.Un sfat


Este important să ne amintim că ceaiul verde (și alte tratamente naturiste anti-cancer) nu sunt un substitut pentru tratamentele deja dovedite eficiente în lupta împotriva cancerului, cum ar fi chirurgia, radiațiile, chimioterapia, etc. Mai degrabă, este ceva care se adaugă la regimul de tratament (sau prevenire) pentru a-i îmbunătăți efectele. Acest produs nu este conceput pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni vreo boală. Dacă sunteți gravidă, alăptați, luați medicamente sau aveți o afecțiune medicală, consultați medicul înainte de a utiliza tratamente naturiste.


CUMPĂRĂ MATCHA

Citește mai departe: Este potrivit ceaiul matcha pentru tine?